Sójová svíčka jakožto vyrobená z přírodního sójového vosku je ekologičtější a šetrnější k životnímu prostředí a může být brána jako alternativa ke svíčce ze včelího vosku. Sójový vosk je oproti včelímu 100 % veganský a hoří až o 50 % déle času než klasický ropný parafín, z něhož se vyrábí drtivé množství svíček.

Sójovou svíčku můžete brát jako investici, o kterou byste se měli starat, aby hořela co nejkvalitněji, nejdéle a perfektně voněla.

Přečtěte si naše tipy, jak se o svíčku ze sójového vosku starat, abyste dosáhli jejích největších kvalit.

  1. Pozor na první hoření

První zahoření je jedna z nejdůležitějších věcí, o které se musíte postarat. Možná si myslíte, že na pálení svíčky není co udělat špatně, ale opak je pravdou. Svíčku napoprvé musíte nechat hořet 1-3 hodiny podle velikosti, aby vosk rovnoměrně roztál až do stran sklenice. V případě, že vosk nebude tekutý po celém povrchu, vytvoří se nevzhledný kráter. Sójový vosk má paměť a pokud zatuhne ve tvaru kráteru, už se jej nezbavíte – svíčka bude vždy hořet jen po okraj kráteru.

Svíčky Lumela obsahují sušené květy, dřeviny a jiné přírodní dekorace. Po prvním zahoření je doporučujeme ze svíčky odstranit.

  1. Hlídejte délku knotu

Aby svíčka správně hořela, je třeba zajistit, aby její knot měl ideální délku. Doporučujeme jej před každým hořením zakrátit na cca 6 mm.

Ustřihli jste knot omylem více? Pokud bude plamínek menší než zhruba 1,5 cm, nezajistí tak rovnoměrné tání vosku až ke krajům sklenice. Proto je třeba odebrat nějaký vosk například lžící.

Je-li knot naopak moc dlouhý, svíčka bude hořet o to rychleji a může vznikat nepříjemný černý kouř. Plamen zhasněte a knot zkraťte na zmíněných 6 mm.

Odstřižený knot nikdy nenechávejte ve svíčce, vždy jej odstraňte.

  1. Nepalte svíčku příliš dlouho

Nejen že dlouhé hoření zkracuje životnost svíčky a její možný počet zapálení a příležitostí, jak si užít její vůni, ale může vést i k tomu, že vosk ztratí nebo změní svoji barvu. Vosk nenechávejte vyhořet až na samé dno. Hořící knot potřebuje mít solidní základ z vosku pod sebou – alespoň 1 cm, jinak může dojít i k nebezpečnému přehřívání sklenice a jejímu následnému prasknutí.

  1. Nesfoukávejte plamen

Chcete-li plamen zhasnout, doporučujeme jej nesfoukávat. Můžete tak rozfouknout tekutý vosk po sklenici nebo i mimo ni a způsobit silný kouř. Použijte zhášedlo určené přímo na svíčky nebo knot ohněte a namočte do vosku a zpět jej narovnejte. V druhém případě vždy pamatujte na to, že manipulujete s otevřeným ohněm, který je nebezpečný.

  1. Svíčky skladujte vždy s víčkem v chladu a suchu

Svíčku uchovávejte vždy na tmavém, suchém a nejlépe chladnějším místě. Sójový vosk má nižší teplotu tání, pokud byste jej skladovali v teplejší místnosti, může se začít samovolně rozpouštět. Tím, že svíčku zakryjete originálním víčkem zabráníte usazovaní prachu a působení přímého slunečního světla.

  1. Buďte opatrní

Vždy myslete na to, že pálením svíčky manipulujete s otevřeným ohněm. Mějte ji vždy pod dozorem, nechávejte ji proto nikdy samotnou v opuštěné místnosti nebo jen s dětmi či mazlíčky. Nestavte ji před otevřené okno ani blízko jiným předmětům.

 

Budete-li dodržovat tato jednoduchá pravidla, docílíte tím