Proč je sójový vosk lepší než parafín

Na policích v obchodě najdete drtivou většinu svíček vyrobenou z parafínu. V posledních letech se však na výrobu svíček stává oblíbeným sójový vosk. Říkáte si asi, jaký je mezi nimi rozdíl? Parafín je mnohem levnější, tak proč investovat do sójové svíčky? Důvodů je hned několik. V následujícím článku si můžete přečíst, proč je sójový vosk, ze kterého vyrábíme všechny naše svíčky, lepší, zdravější a ekologičtější.

Sójový vosk je obnovitelný a ekologický

Sójový vosk se vyrábí z obnovitelných a udržitelných zdrojů, sójových bobů, které se pěstují v USA. Sójový bob se při výrobě vosku zužitkuje celý, zbylé části bobu se používají na krmení zvířat. Tento vosk je ekologický. Zatímco parafínový vosk se vyrábí oddělením voskové substance z přímo z ropy jakožto neobnovitelného zdroje energie, i proto je levnější než sójový vosk.

Parafín může produkovat benzen

Vědci z univerzity v Jižní Karolíně v roce 2009 prokázali, že hořením parafínu se do ovzduší mohou uvolňovat škodlivé látky, jako je například benzen. Ten je podle institutu American Cancer Society rakovinotvorný. Sójový vosk naopak podle vědců tuto škodlivou látku při hoření nevylučuje.

Sójový vosk nevytváří tolik sazí

Všechny svíčky produkují saze. Srovnáme-li však parafínovou a sójovou, množství sazí je mnohem znatelnější u svíčky z parafínu. Saze mohou očernit vosk nebo i sklenici svíčky, dokonce se pak uvolňují do vzduchu, usazují se na stěny či nábytek nebo i závěsy.

Sójový vosk hoří déle

Porovnáme-li dobu hoření sójové a parafínové svíčky ve stejných podmínkách, ta sójová hoří až o 30 až 50 % déle než parafínová. Samozřejmě záleží na délce knotu a dalších faktorech. Proto doporučujeme umístit svíčku na klidné místo bez jakéhokoliv průvanu a zastřihovat knot před každým hořením maximálně na 6 milimetrů.

Sójový vosk má nižší teplotu tání

Díky nižší teplotě tání je snadnější hoření pro sójovou svíčku než pro parafínovou například v chladnějším období jako je zima. Naopak v horkých létech může sójová svíčka sama poroztát, doporučujeme ji proto skladovat na chladném a suchém místě.

Při výběru svíčky proto nesáhnete vedle, když zvolíte sójový vosk namísto parafínového.